Η Στράτα των Μουσούρων αναπλάθεται επιτέλους

musura-img1 Η χιλιοτραγουδισμένη στράτα των Μουσούρων η οποία μας είναι γνωστή από τα ριζίτικα τραγούδια αλλά και από το πασίγνωστο «πότε θα κάνει ξαστεριά;», εδώ και πολύ καιρό είχε αφεθεί στη μοίρα της. Αυτό όπως καταλαβαίνετε σημαίνει πως το αξιόλογο αυτό αξιοθέατο παρέμενε αναξιοποίητο και παρουσίαζε εικόνα εκμετάλλευσης. Επιτέλους λοιπόν στην περίφημη αυτή στράτα θα γίνουν έργα ανάπλασης για να προβληθεί και να αξιοποιηθεί όπως της αξίζει. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Πλατανιά στα πλαίσια του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη Ελλάδας 2007 – 2013», εξασφάλισε 100.000 ευρώ για την ανάπλαση και ανάδειξη της στράτας.

Τι είναι όμως αυτή η περίφημη Στράτα των Μουσούρων; Είναι ένα αρχαίο μονοπάτι, κάποιοι λένε ότι η ηλικία του αγγίζει τα 4,000 χρόνια, το οποίο κάποτε συνέδεε τα διάφορα βουνά που αποτελούν των ορεινό όγκο που σήμερα αποκαλούμε Λευκά Όρη. Όπως είπα και παραπάνω, σήμερα η Στράτα μας είναι γνωστή από την αναφορά της στο τραγούδι «Πότε θα κάνει Ξαστεριά» που έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο από τον Νίκο Ξυλούρη. Στην αρχαιότητα λέγεται πως από εκεί περνούσαν όμορφες κόρες που ίσως να ήταν οι Μούσες.

Το έργο ανάδειξης έχει μεγάλη σημασία για τον Δήμο και τον Δήμαρχο, καθώς καθώς θα βοηθήσει στην προστασία ενός πάρα πολύ σημαντικού μνημείου τόσο για την Μουσούρα, όσο και για όλη τη Κρήτη. Παρόλα αυτά, το έργο αυτό ήταν για πολύ καιρό στα σκαριά και η πορεία του μέχρι τη τελική του έγκριση, κάθε άλλο παρά απλή ή εύκολη ήταν. Ο τέως Δήμος Μουσούρων, σήμερα ανήκει στον Δήμο Πλατανιάς, προσπάθησε να το εντέξει στο πρόγραμμα «Πράσινη Ανάπτυξη» αλλά ως γνωστόν το πρόγραμμα αυτό πάγωσε μετά το πρώτο Μνημόνιο κι έτσι δεν μπόρεσε να βρει τους απαραίτητους πόρους. Έπειτα το Δ.Σ. του Καλλικρατικού Δήμου Πλατανιά κατάφερε τελικά να το εντάξει στο πρόγραμμα «Αγροτική Τουριστική Ανάπτυξη» και να εξασφαλίσει το ποσό των 100.000 ευρώ. Μαζί με τους πόρους για τη Στράτα, εξασφαλίσθηκαν και άλλα 200.000 ευρώ για την αποκατάσταση δύο ακόμα περιπατητικών διαδρομών σε χωριά που βρίσκονται στη ρίζας των Λευκών Ορέων.

musura-img2Η διαδρομή που ακολουθεί η Στράτα των Μουσούρων είναι αρκτά μεγάλη αλλά και εντυπωσιακή, καθώς περνά από μέρη με πολύ μεγάλη φυσική ομορφιά. Πιο συγκεκριμένα, η αρχή της Στράτας των Μουσούρων βρίσκεταιστον Ομαλό, έπειτα περνά από τα Καράνου, ενώ το τέλος της βρίσκεται στον Πρασέ. Αυτό που κάνει την περιπατητική διαδρομή τόσο διάσημη και ξεχωριστή, είναι το γεγονός πως είναι κατασκευασμένη με καλντερίμι. Τα έργα συντήρησης και ανάπλασης ποτυ θα γίνουν τώρα, θα εξασφαλίσουν την «επιβίωση» της διορθώνοντας τις διάφορες βλάβες που έχει υποστεί από τον χρόνο και κάνοντας επισκευές στο μονοπάτι για τους πεζοπόρους. Σε όλο το μήκος της Στράτας, θα δημιουργηθούν επίσης και στάσεις αναψυχής με παγκάκια, για να ξεκουράζονται όσοι αποφασίσουν να την περπατήσουν.Εννοείται πως αυτές οι παρεμβάσεις και οι επισκευές αναμένεται να αυξήσουν πολύ το ενδιαφέρον για το μοναδικό αυτό μνημείο αλλά και την επισκεψιμότητα του.

Τα άλλα έργα που θα γίνουν στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος, είναι τα εξής:

• Θα αναδειχθεί και θα αξιοποιηθεί καταλλήλωςτο μονοπάτι του φαραγγιού «Σαρακήνα» στα Μέσκλα, το οποίο και φθάνει μέχρι τη Ζούρβα. Στο μονοπάτι θα κατασκευαστούν επίσης καλντερίμια, στάσεις αναψυχής και ξεκούρασης των περιπατητών με παγκάκια αλλά και πολλοί κάδοι απορριμμάτων για να είναι πάντα καθαρή η πανέμορφη φύση γύρω από το μονοπάτι.

• Θα αξιοποιηθεί και θα αναδειχθεί και το φαράγγι «Κυδώνι», το οποίο βρίσκεται στο Καράνου. Πρόκειται για μια μεγάλης ομορφιάς περιπατητική διαδρομή η οποία και αναφέρεται σε πολλούς τουριστικούς χάρτες και οδηγούς. Μπορεί να μην είναι διάσημος προορισμός όπως το Φραγκοκάστελο, αλλά σήμερα την επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες, αλλά χρειάζεται αναβάθμιση και βελτίωση για να βελτιωθεί η εικόνα και η ασφάλεια του μονοπατιού και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα του.

Εκτύπωσέ το!

Comments are closed.