Η πανέμορφη κόρη της λίμνης Κουρνά

limniΟ θρύλος για τη δημιουργία της λίμνης Κουρνά

Στο χωριό κουρνας της Κρήτης βρίσκεται η μοναδική φυσική λίμνη της Κρήτης, η λίμνη Κουρνά ή Κορησία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δημιουργήθηκε μετά από την κατάρρευση της οροφής μίας υπόγειας σπηλιάςστη μεταπλειοκαινικήεποχή. Η αιτία της κατάρρευσής, ήταν η διάλυση των ασβεστολιθικών πετρωμάτων.

Η λίμνη Κουρνά έχει έκταση 14 περίπου στρέμματα, ενώ το σχήμα της είναι ελαφρά ελλειπτικό. Ο μεγάλος της άξονας έχει μήκος άξονα 800μ.ενώ ο μικρός γύρω στα 700μ.. Τέλος, η επιφάνεια της είναι σε επίπεδο 15 – 20 μ. ψηλότερααπό την επιφάνεια της θάλασσας. Το βάθος των νερών της μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 28 μέτρα. Το μαύρο χρώμα των νερών της όμως έκανε τους ανθρώπους να τη φοβούνται και να πιστεύουν ότι είναι πολύ πιο βαθιά, ή ακόμη και ότι δεν έχει πάτο.

Το αυθεντικό όνομα της λίμνης, Κορησία, είναι παράξενο και έχει πολλές εξηγήσεις και μύθους. Η πιο κοινά αποδεκτή εξήγηση είναι ότι εκεί υπήρχε ένα αρχαίο ιερό που πάνω του αναγραφόταν «επί ίππο και κόρη». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και ο θρύλος της Κόρης, ο οποίος είναι και από τους πιο γνωστούς στη Κρήτη, μαζί με αυτόν για τους Δροσουλίτες.

• Ο θρύλος της κόρης

Σύμφωνα με τον θρύλο λοιπόν, στην περιοχή πριν να σχηματιστεί η λίμνη, ζούσε μία πανέμορφη κοπέλα που ήταν γνωστή για τα κάλλη της σε όλο το νησί.Όλοι οι συγχωριανοί της ήταν περήφανοι που στο χωριό τους ζούσε μία τέτοια καλλονή και την αγαπούσαν πολύ. Πέρα από την ομορφιά της, η κοπέλα είχε και πολύ γλυκιά φωνή με την οποία τραγουδούσε συχνά όμορφα τραγούδια για τους χωρικούς, ενώ ήταν πάντα πρόσχαρη και χαρούμενη.

limni-kournaΌσο περνούσαν τα χρόνια, τόσο ομόρφαινε και η κοπέλα και όποιος περνούσε από το χωριό μαγευόταν από την ομορφιά της και μιλούσε γι’ αυτή όπου και να βρισκόταν. Η φήμη της ομορφιάς της ήταν τόσο μεγάλη, που όποιος έφθανε στο χωριό, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να ζητήσει από κοντά αυτή τη κοπέλα με την τόσο σπάνια ομορφιά και να της προσφέρουν δώρα για να της δείξουν τον θαυμασμό τους, αλλά να κερδίσουν και ένα χαμόγελο ή τραγούδι της.

Κάποτε λοιπόν, ένας βασιλιάς έψαχνε μία άξια νύφη για τον γιο του. Ο πρίγκηπας αυτός ήταν τρομερός πολεμιστής αλλά και πολύ καλός και ευγενικός με τους υπηκόους του τον καιρό της ειρήνης. Όταν λοιπόν έμαθε για την κοπέλα ο Βασιλιάς, αποφάσισε να την καλέσει με τον πατέρα της στο παλάτι του για να την δει και από κοντά. Όταν έφτασε ο αγγελιοφόρος στο χωριό, όλοι χάρηκαν για την καλή τύχη της κοπέλας, αλλά και στεναχωρήθηκαν που θα την έχαναν από το χωριό τους, καθώς ήταν σίγουροι ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μην την κρίνουν άξια νύφη στο παλάτι.
Όταν ήρθε η ώρα να φύγει λοιπόν, πολλοί χωριανοί έβαλαν τα κλάματα από τη θλίψη τους, αλλά η Κόρη τους είπε ότι είναι μέρα χαράς και ξεκίνησε το τραγούδι και τον χορό και ξαφνικά ξεκίνησε ένα τρικούβερτο γλέντι. Στο τέλος του η κοπέλα έφυγε και υποσχέθηκε με την πρώτη της ευκαιρία να ξαναγυρίσει το αγαπημένο της χωριό.

Το μεσημέρι λοιπόν και μετά από πολύ και κουραστικό ταξίδιστο καλντερίμι για την μεγάλη πόλη που ζούσε ο βασιλιάς, ο πατέρας και η κόρη έκαναν μία στάση σεμία πηγή να δροσιστούν και να ξεκουραστούν λίγο κάτω από τον παχύ ίσκιο ενός μεγάλου πλατάνου.

Μόλις όμως έλυσε η κόρη έλυσε τα κατάξανθα μαλλιά της αφήνοντας έτσι έναν χρυσό καταρράκτη ελεύθερο να ξεχυθεί στους ώμους της. Εκείνη όμως την στιγμή την είδε, ο πατέρας της με ένα βλέμμα που έκανε το αίμα της να παγώσει! Τρομαγμένη και σε κατάσταση πανικού η καλλονή με τα χρυσά μαλλιά είπε τα εξής μαγικά λόγια: «Βούλα και βουλολίμνα κι εγώ στοιχειό στη λίμνα!». Φαίνεται πως κάποια θεότητα την άκουσε, καθώς αμέσως έγινε ένας πολύ μεγάλος σεισμός, η γη άνοιξε στα δύο και πετάχτηκε νερό από μέσα της, το οποίο δημιούργησε τη λίμνη Κορησία ή Κουρνά.

Κατά καιρούς μάλιστα διάφοροι κάτοικοι του χωριού λένε πως το μεσημέρι βλέπουν την κοπέλα να τρέχει και να παίζει στη λίμνη, ενώ άλλες φορές βλέπουν τα ολόχρυσα μαλλιά της μέσα στα σκοτεινά νερά της λίμνης. Η παράδοση λέει πως η κοπέλα στοιχειώνει τη λίμνη και θα υφαίνει για πάντα την προίκα για τον πρίγκηπα που επρόκειτο να παντρευτεί στον βυθό της.

Εκτύπωσέ το!

Comments are closed.