Δροσουλίτες: οι φρουροί της Κρήτης

fragkokasteloΌλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φραγκοκάστελο και τους Δροσουλίτες

Ένα από τα πιο γνωστά και τραγουδημένα αξιοθέατα της Κρήτης, αν και όχι τόσο πολύ όσο η Στράτα των Μουσούρων, είναι το περίφημο φραγκοκάστελο, το οποίο βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό. Πρόκειται για ένα κάστρο που όχι μόνο σώζεται σε μεγάλο βαθμό και σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, αλλά συνοδεύεται και από τον πιο διάσημο θρύλο της Κρήτης, τους περίφημους Δροσουλίτες που λέγεται πως εμφανίζονται στα τείχη του.

• Το Κάστρο

Σαν κτίριο, το Φραγκοκάστελο, ή κάστρο του Αγίου Νικήτα όπως είναι το επίσημο όνομα του, είναι θα λέγαμε αρκετά κλασικό. Με άλλα λόγια, μοιάζει με την εικόνα που σας φέρνει στο μυαλό η λέξη «κάστρο»: το σχήμα του είναι ορθογώνιο και σε κάθε γωνία του έχει έναν πύργο. Η κύρια είσοδος είναι στη νότια πλευρά του και δυστυχώς δεν είναι η αυθεντική, η οποία καταστράφηκε σε κάποια μάχη ή πυρκαγιά, αλλά μία ανακατασκευή που έγινε τον 19ο αιώνα. Το πάνω μέρος της πύλης όμως είναι αυθεντικό κι εκεί μπορεί να δει κανείς τον θυρεό της Βενετίας, ένα λιοντάρι δηλαδή καθώς και οικόσημα από 4 ισχυρές οικογένειας της, οι οποίες μάλλον χρηματοδότησαν και την κατασκευή του κάστρου.

Σε ότι αφορά τους τέσσερις πύργους, ο νοτιοδυτικός είναι ο μεγαλύτερος και μάλλον ο πιο σημαντικός, καθώς στην ουσία ήταν η τελευταία θέση άμυνας του κάστρου, το strongholdδηλαδή. Επίσης, είναι ο πύργος που «καλύπτει» την κύρια πύλη. Μέσα από τα τείχη μπορείτε να δείτε αρκετά ορθογώνια κτίρια, τα οποία ήταν στάβλοι, αποθήκες και στρατώνες. Δυστυχώς όμως αυτά είναι σχεδόν κατεστραμμένα τελείως κι έτσι δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για τη λειτουργία τους. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτά τα κτίρια είναι ανακατασκευασμένα από τουςΟθωμανούς οι οποίοι ήταν και οι τελευταίοι «κύριου» του κάστρου. Η ανακατασκευή έγινε περίπου στα τέλη του 19ου αιώνα.

• Θρύλοι και Παραδόσεις για το Φραγκοκάστελο

Οι Δροσουλίτες είναι ίσως τα πιο διάσημα στοιχειά της Κρήτης, μιας που ο θρύλος τους είναι πιο γνωστός από αυτόν της Κόρης της λίμνης Κουρνά. Σύμφωνα με την παράδοση λοιπόν, πρόκειται για μορφές που μοιάζουν με στρατιώτες του μεσαίων οι οποίες εμφανίζονται σαν σκιές στα τείχη του Κάστρου και στην παραλίαστα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Οι εμφανίσεις τους γίνονται όταν πιάνει η δροσούλα, γι’ αυτό και τα λένε Δροσουλίτες. Σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους, οι σκιές αυτές είναι τα φαντάσματα των στρατιωτών του Χατζημιχάλη Νταλιάνη, οι οποίοι έπεσαν ηρωικά υπερασπιζόμενοι το Φρουρίο στις 17 Μαΐου 1828.

drosoulitesΗ συγκεκριμένη μάχη είναι πολύ γνωστή, κυρίως λόγω του μεγάλου ηρωισμού των αμυνόμενων, καθώς 600 μόνο παλικάρια, κρατούσαν το κάστρο ενάντια σε 8000 Τούρκους! Η πολιορκία διήρκησε μια εβδομάδα και τελείωσε με τον θάνατο 335 υπερασπιστών του κάστρου. Ένας από αυτούς ήταν και ο αρχηγός τους. Πριν πεθάνουν όμως, κατόρθωσαν να σκοτώσουν 800 Τούρκους. Ο τοπικός θρύλος λέει πως τα πτώματα των υπερασπιστών δεν θάφτηκαν από τους Τούρκους. Σας από θαύμα όμως, φύσηξε ένας δυνατός άνεμος ο οποίος μετέφερε άμμο από την παραλία της Ορθής Άμμου, η οποία και σκέπασε τα πτώματα των γενναίων παλικαριών.

Όσοι έχουν δει τους Δροσουλίτες, λένε πως είναι ανθρωπόμορφες σκιές ανδρών ντυμένων στα μαύρα. Είναι οπλισμένοι και ακολουθούν μία πορεία από την Εκκλησία του Άγιου Χαράλαμπου μέχρι το Φραγκοκάστελλο, όπου και εξαφανίζονται στη θάλασσα. Πηγαίνουν σε σχηματισμό μονής φάλαγγας, ο ένας πίσω από τον άλλο δηλαδή. Είναι όλοι τους οπλισμένοι και άλλοι πάνε πεζοί ενώ άλλοι είναι καβάλα σε άλογα. Σύμφωνα με τους μάρτυρες του φαινομένου, αυτή η «παρέλαση» των στοιχειών διαρκεί περίπου δέκα λεπτά.

Μία λογική εξήγηση γι’ αυτές τις μαρτυρίες είναι ότι τις προκαλεί αντικατοπτρισμός, ο οποίος συμβαίνει εξαιτίας της διάθλασης των ακτίνων του ήλιου με την υγρασία στην ατμόσφαιρα που επικρατεί την ώρα που πιάνει η δροσιά τα ξημερώματα. Πάντως λέγεται πως παρά την τρομακτική και «πολεμική» τους εμφάνιση, τα στοιχειά αυτά δεν έχουν πειράξει ή ενοχλήσει ποτέ και κανέναν. ποτέ κανένα.

• Διάσημες μαρτυρίες

Σύμφωνα με τη τοπική παράδοση, το 1890 οι Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονταν στο Φραγκοκάστελλο, το εγκατέλειψαν σε κατάσταση πανικού όταν εμφανίστηκαν μπροστά τους Δροσουλίτες. Επίσης, λέγεται πως κατά την Κατοχή, ένα Γερμανικό απόσπασμα συνάντησε τους Δροσουλίτες και μάλιστα άνοιξαν και πυρ εναντίον τους, χωρίς φυσικά να πετύχουν τίποτα. Αξίζει να συμβεί πως οι εμφανίσεις των στοιχειών γίνονται σε ανύποπτο χρόνο και όχι τακτικά, ενώ δεν έχουν φωτογραφηθεί ή βιντεοσκοπηθεί ποτέ.

Εκτύπωσέ το!

Comments are closed.